VG Visie mei 2017

#14

Na ruim twaalf maanden wachten, is gebeurd wat Nederlanders binnen een paar minuten op twitter al hadden besloten. De Amsterdam ArenA gaat voortaan door het leven als de Johan Cruijff ArenA.

Ik ben een trotse Nederlander die Johan Cruijff een paar keer in mijn leven mocht spreken. Het zijn bijzondere momenten, die voor altijd in mijn geheugen staan. De grootste Nederlandse voetballer aller tijden stond ooit losjes naast me en sprak over voetbal. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Uiteraard was dat voor Johan Cruijff zo … maar niet voor mij.

Als jongetje bezocht ik het Olympisch Stadion en zag hem daar voetballen. Later in De Meer en zelfs in De Kuip was ik er ook. Als fan van een sportman die altijd een paar stappen verder dan de tegenstander in het veld was. Dat was hij ook als gesprekspartner, verder dan zijn opponent. Onnavolgbaar sprak hij over het leven. Net zo makkelijk over voetbal, golf, volleybal, als over stedelijke ontwikkelingen.   

Over de Amsterdam ArenA riep Cruijff eens dat het niet zo slim was van de naamgevers om zijn naam niet op het stadion te plakken. ‘Als je commercieel denkt, dan had het stadion naar mij vernoemd moeten worden. Ze denken hier commercieel en toch hebben ze het niet gedaan. Dat is vreemd’, riep hij terwijl een verslaggever zijn schouders ophaalde, niet wetende dat Cruijff vroeg of laat gelijk zou krijgen. 

Cruijff had altijd van die mooie uitspraken. Cruijffiaans is bijna net zo beroemd als zijn versnelling uit stilstand langs de kalklijn. “Je moet schieten, anders kun je niet scoren”, vind ik de mooiste van allemaal. Het is een zienswijze en een levensfilosofie tegelijkertijd. Zoiets in de trant van: als je geen initiatief neemt dan gebeurt er niets. En ja, er horen risico’s bij die initiatieven en die moet je durven  incasseren. Anders kom je niet vooruit, dan bevries je als mens en als onderneming.

Het schieten en het scoren, waar Cruijff over sprak, gaat zeker ook op voor ons vastgoedvak. In de voortdurende ontwikkeling van steden is lef nodig. Beleggers, architecten, ontwikkelaars en bouwteams die hun nek durven uit te steken. Meedeinen met stroom past niet bij ons vak en al helemaal niet bij Johan Cruijff.

Zo stond ooit het Olympisch Stadion op de nominatie om gesloopt te worden. De creatie van architect Jan Wils werd uiteindelijk gered van de sloopkogel en is nu een “marker” in een nieuw stuk Amsterdam Oud-Zuid. De kenmerkende stijl van Berlage loopt modern over naar nieuwe vormen van wonen, sporten, leren en werken.

Iedereen is het er vandaag de dag over eens, want “achteraf” is makkelijk praten: het Olympisch Stadion had nooit gesloopt mogen worden. Toch?

Minder vanzelfsprekend is het ontstaan van VG Visie, voor mij. Zeven jaar geleden begon ik met een blanco bureau en een ambitie. Tientallen fotoshoots van steden, projecten en bouwplaatsen later kan ik met trots zeggen dat dit de veertiende uitgave van VG Visie is. Een magazine waar in elk interview ieders passie op papier verschijnt. De verhalen gaan over stedelijke ontwikkeling en dikwijls over “schieten en scoren”. Das logisch!

Mede namens het gehele redactieteam, fotografen en art director wens ik u veel leesplezier met deze zomereditie. Laat u inspireren!

Erwin Asselman

Uitgever

erwin@publicspacemedia.nl

Cover VG Visie inhoudsopgave Colofon Rubriek Public Space Retail Dossier Retailers worden merken of sterven Colliers Trias Opinia Retail E.CP column Frank Quix Wereldhave Pieter Polman NEOO Sander van Oss en Eelco Nettinga Bouwfonds IM Monique Korting en Marcel van Thienen Mall of the Netherlands column Jasmijn Prinssen Trendreport Eindhoven Wonen in de G4 Woonmarkten onder druk Trias Opinia Wonen Huren in Utrecht, de productie moet omhoog Jeffrey Maarsman NVM Business Fransje Sprunken en Peter Klink VORM Little C Era Contour MRDH Topregio in de maak Stichting Wiechert Common Affairs architectenvisie SGS Search Innovatie Ruud Hendriks innovatie Menno Kuus Degree-n innovatie Trendreport Toronto Samenwerken Cor Mul, Hans Kroon, Jan Pieter van Dalen en Roy de Olde PERSC Raymond van der Ploeg Rene Vierkant Syntrus Achmea Real Estate & Finance Jasmijn Prinssen JosDeVries The Retail Company Taco de Groot Vastned Jaco Meuwissen 3W Real Estate Albert Engel Bectro Desiree Uitzetter BPD Desiree Uitzetter BPD BPD & Den Haag Column Igor Beuker