VG Visie mei 2016

Mini- en Maxi-ondernemers

Wie zegt niet van Amsterdam, Rotterdam of Den Haag te houden, die kijkt vast en zeker wel eens op Weekendjeweg.nl of Booking.com. Berlijn, Parijs, New York of Barcelona. Ook al is het maar voor even: de stad verleidt ons. We willen onderdeel uitmaken van een dynamische mierenhoop. We slenteren langs een mix van architectuur en cultuur.

Steeds meer mensen trekken naar de stad: om er zelf te wonen of te werken. Of als bezoeker, om er te shoppen en een kopje koffie te drinken bij een van de vele koffiebarretjes. Shoppen kunnen we ook online, maar de stad geeft ons gratis inspiratie. Met onze iPhone in de hand genieten we van nieuwe retailconcepten, we zien andere woonvormen en spreken graag af op community-achtige werkplekken.

De stad is het hier en nu. Het morgen en overmorgen. In dat licht bezien is de trek naar de stad veel meer dan een zoektocht naar gemak:  emotie speelt een rol. Het onbeschrijfelijke  gevoel onderdeel uit te maken van honderdduizenden individuen die samen karakter geven aan een stedelijk fenomeen.

Ondernemersgeest is de basis. In welke vorm dan ook. De basis van al die studenten die na hun studie blijven hangen in de stad of de basis van forenzen die na jaren pendelen de stoute schoenen aantrekken en verhuizen, naar dichtbij hun werk. Lef speelt een rol. Net zoals kansen zien en deze afwegen tegen de risico’s. Er moet een drempel worden geslecht om een diep-gekoesterde stedelijke droom te verwezenlijken. “Het een keer willen meemaken”: wonen of werken in de stad. Daarmee is de toekomstige bewoner een Mini-ondernemer, net zoals de architecten, ontwikkelaars en beleggers dat op Maxi-niveau zijn.

Als kind trok Amsterdam mij al aan. Ajax in het Olympisch Stadion, de grachten, het Rembrandtplein. En ja, die oneindig ogende Kalverstraat. 600 jaar geleden werden er ossen en kalveren verhandeld in “die Calverstraete”. Eeuwen geleden zijn er woningen met weelderige gevels gebouwd. De huizen hadden in die tijd grachtentuinen, die later werden opgeslokt door nieuwe bebouwing.

De vraag is of de Kalverstraat en al die andere winkelstraten in Nederland iconisch blijven. Of dat ze een andere functie krijgen. De lijst van gestrande retailconcepten en ondernemers in de gevarenzone is immers ongekend lang. Wordt de Kalverstraat weer een woonstraat? Woningen zijn er al eeuwen, maar door het ontbreken van een eigen voordeur en frontruimte naar hoger gelegen verdiepingen is de straat boven het winkelniveau daar nu bewust een spookstad.

Het zal ongewild niet zo snel met de Kalverstraat gebeuren – lege panden,  maar voor vele winkelstraten in Nederland is de situatie minder rooskleurig. De vraag luidt: Wie komt er met een ingenieus plan? Het woord is aan u, de Maxi-ondernemer.   

Tot slot wil ik iedereen in deze Provada-editie van VG Visie danken voor de tijd en de openhartige gesprekken. Mede namens het gehele redactieteam, fotografen en onze art director wens ik u veel leesplezier.

Laat u inspireren in dit magazine, u heeft ons zeker geïnspireerd.  

Erwin Asselman

Retail Visie Trias Opinia Winkelen Etienne van Unen & Joost Vooijs- Colliers Intrenational Martijn Vlasveld & Friso Sijbertsma- CBRE Global Investors Column Igor Beuker Taco de Groot - Vastned Column Frank Quix- Q & A Jeroen Roose, Marieke Piters en Eric Raaphorst- MVGM Francoise Dechesne- Multi Retail City Visie Eindoven Richard Reulink - DVP Column Boris van der Gijp - Syntrus Achmea Real Estate & Finance Retail Top 100 Woonvisie Trias Opinia Wonen Desiree Uitzetter BPD Michel ten Hag Hedy van den Berk - Havensteder Marcel Arendsen- Brecheisen Marc Duijndam- Funda Bert Keijts - Portaal Martijn de Potter & Tonko Leemhuis-NwA Architecten Tobias Verhoeven - Synchroon Peter Krop - Dura Vermeer Werken intro verhaal Trias Opinia Werken The Cloud Eppo Danser- Cairn Real Esate & Philip van der Ent Henk Brouwer - Breevast 100 jaar Schiphol- Andre van den Berg & Jan Willem Weissink Column Rene Maat City Visie- Groningen wethouder Joost van Keulen & Ralph Steenbergen & Mark Engberts Trendreport Milaan Gert-Wim Bos,Amber Huizinga en Enno Otten- COD MelaniePetit de la Roche & Jeroen Kanselaar Jeroen Philtjens & Stijn van der Sande - Besix Eric Slokker- Slokker Groep Provda Retail plein & International businesslounge Lesley Bamberger Kroonenberg Groep Metroolpool Regio Rotterdam Den Haag MRDH